Bahan-Bahan
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan mentega ( anggaran )
- 3 tbsp minyak sapi
- 3/4 cawan walnuts panggang / KACANG TANAH KISAR KASAR
- Gula aising secukupnya
Cara-Cara
- Goreng tepung gandum tanpa minyak di atas api sederhana sehingga sedikit kekuningan. Sentiasa menggaul bagi mengelakkan tepung hangus.
- Angkat dan masukkan tepung ke dalam food processor bersama walnuts panggang. Kisar hingga walnuts hancur.
- Kemudian campurkan minyak sapi dan mentega ( bubuh mentega sedikit demi sedikit ) ke dalam adunan tepung dan walnuts tadi.
- Ramas dengan menggunakan tangan dan uli sehingga adunan dapat dibentukan.
- Ambil sedikit adunan dan bulat-bulatkan. Buat sehingga adunan habis.
- Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 15 - 20 minit atau sehingga ianya masak ( bergantung kepada saiz kuih makmur tersebut ).
- Angkat dan terus guling-gulingkan kuih makmur ke dalam gula aising.
- Sejukkan sebelum disimpan di dalam balang kedap udara.
No comments:
Post a Comment