250 gram mentega (che mat guna golden churn)
140 gram gula aising, diayak
350 gram tepung gandum*
150 gram tepung jagung*
1 camca teh rata baking powder*
1/2 camca teh emplex (penggaring biskut)*(*disatukan dan diayak)
70 gram nestum origanal, diramas
70 gram biskut oreo yang telah dibuang krim, dikisar halus
2 biji telur gred A
1 camca teh esen vanilla
Coklat putih secukupnya
Badam biji secukupnya (kurang lebih 200 biji), dibakar dalam oven atau digoreng sekejap, toskan
Serbuk biskut oreo untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Putar mentega dan gula aising hingga sebati, masukkan telur satu persatu dan putar hingga bersatu. Tambah esen vanila dan putar rata. Sementara itu, satukan biskut oreo yang dikisar halus dan nestum ke dalam tepung yang telah diayak. Gaul rata.
- Perlahankan kelajuan mixer, dan masukkan tepung + biskut oreo kisar + nestum tadi sedikit demi sedikit hingga habis. Putar hingga rata. Kemudian gaul dengan spatula agar adunan rata. Adunan lembut sedikit, jangan tambah tepung, biarkan 10 minit.
- Panaskan oven pada suhu 175C. Adunan dibahagi kepada 3 bahagian. Ambil 1 bahagian, canai doh di antara 2 lapisan plastik bersih hingga mendapat ketebalan 1/2 cm. Menggunakan pembaris bersih, potong doh tadi menjadi kepingan biskut bersaiz 1 inci x 1 inci. Buat hingga siap dan alihkan ke dalam dulang pembakar.
- Bakar selamat 25 minit atau hingga biskut masak dan perang dibahagian bawahnya. Biarkan biskut sejuk dalam dulang pembakar. Sementara itu cairkan coklat putih, sudukan 1/2 camca teh atas setiap kepingan biskut. Taburkan dengan sedikit serbuk biskut oreo dan taruk sebiji badan atasnya. Biarkan coklat mengeras dan boleh simpan biskut dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment