kekawan jangan nak muntah pula yea asyik nampak resepi makanan jea...
lepas ni semua resepi makanan...sampailah lin rasa dah cukup simpanan resepi untuk kegunaan di hari akan datang...kekadang bukan untuk makan2 pun...sesuka simpan..manalah tau satu hari nanti nak guna..senang tak yah nak cari tempat lain...kat almari sendiri dah ada buku resepinya...selamat mencuba walaupun lin yang salin ni pun lum cuba lagi...
tin kek ukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci
teknik mengandun seperti membuat sponge kek atau kuih bahulu(tak tau gi tanya pak cik google)
lenserkan tin pembakar dengan butter dan tabur tepung keliling nya..
untuk dapatkan bau kek yang sedap,gunalah butter yang mahal...anchor ke....scs ke...golden churn pun boleh...ikutlah mana yang suka...atau lebih tepat lagi...ikut kemampuan beg duit kita...
BAHAN - BAHANNYA :-) 200 gram mentega berkualiti tinggi, dicairkan dan biar sejuk
180 gram gula pasir (resipi asal guna 200 gram)
200 gram tepung gandum*
1 camca teh rata baking powder*
1 camca besar penuh susu tepung*(*disatukan dan ayak)
5 biji telur gred A
2 kuning telur gred A
1 camca teh esen vanilla
1 camca teh perisa mocha
1 camca besar penuh serbuk koko, diayak
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan mentega. Alas dasar tin dengan kertas minyak dan lanser juga kertas tadi dengan mentega. Ketepikan. Masukkan telur, kuning telur dan gula pasir ke dalam mangkuk pengadun. Kacau rata dan putar dengan kelajuan tinggi selama 10 minit hingga adunan kembang seperti adunan kuih baulu.
- Masukkan tepung secara bertahap, buat 3 bahagian. Masukkan 1 bahagian, kacau perlahan menggunakan spatula hingga rata, kemudian tambah satu bahagian lagi, kacau rata dan seterusnya. Pastikan dikacau perlahan untuk mengelakkan adunan kehilangan udara.
- Masukkan esen vanilla ke dalam mentega cair, kacau rata. Ambil lebih kurang 2 cawan bancuhan kek dari no. 2 dan masukkan ke dalam mentega cair tadi, kacau rata dengan whisk. Kemudian masukkan bancuhan tadi ke dalam mangkuk berisi adunan kek, gaul perlahan dengan spatula hingga rata dan sebati.
- Ambil 1/3 bahagian adunan kek, masukkan perisa mocha dan serbuk koko yang telah diayak tadi. Kacau hingga rata. Sendukkan 1/2 bahagian adunan kosong ke dalam tin kek. Kemudian sudukan beberapa bahagian adunan koko di atasnya, tutup dengan baki adunan kosong dan sudukan baki adunan koko. Menggunakan chop stick atau pisau, lorekkan untuk membentuk corak marble. Bakar selama 50 minit atau hingga masak. Sejukkan kek 5 minit sebelum dikeluarkan dari tin. Biarkan kek sejuk atas jaringan sebelum dipotong dan dihidang...
No comments:
Post a Comment