50 gram gula melaka, hiris halus (che mat tak taruk, sebab pisang dah manis)
1 cawan kelapa parut putih
1 camca teh rata baking powder
1 cawan + 2 camca besar penuh tepung gandum
1/4 camca teh garam
Daun pisang secukupnya
CARA MEMBUATNYA :-)
- Daun pisang dicuci, lap kering dan layur atas api hingga lembut. Kemudian potong 4 segi memanjang kurang lebih berukuran 8 inci x 4 inci. Buat hingga siap dan ketepikan. Panaskan juga kukus.
- Pisang dilecek bersama gula melaka (kalau guna) hingga lumat. Masukkan tepung, baking powder, garam dan kelapa parut. Gaul hingga semua rata. Ambil sehelai daun pisang, sudukan 2 camca besar adunan, kemudian lipatkan daun pisang untuk menutup adunan. Hujung kiri dan kanan dikelepet ke bawah, kemaskan.
- Buat hingga siap dan susun dalam kukus. Kukus dengan api sederhana selama 20 minit. Biarkan kuih belebat sejuk sedikit dan boleh dihidangkan untuk sarapan pagi atau minum petang.
No comments:
Post a Comment