Bahan-Bahan
- 4 biji pisang emas - lecek (saya guna 3 biji pisang montel,lebih krng dlm 1 cwn)
- 1 cwn gula kaster/gula halus
- 1 cwn minyak jagung
- 4 biji telur gred A
- 1 1/2 cwn tepung gandum
- 1 sk soda bicarbonat
- 1 sk baking powder
- 1 sb jus limau nipis (tak letak)
- 1sk esen vanila (guna vanilla extract)
- Panaskan oven pada suhu 170C. Lengser mentega pada loyang. Ketepikan.
- Putar gula dan telur hingga sedikit kembang. masukkan minyak dan putar lagi dlm anggaran 3-5min @ hingga putih. Masukkan pisang dan kacau rata.
- Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit. Kacau sebati dengan menggunakan spatula.
- Masukkan esen vanila, jus limau dan gaul sebati. Tuang dalam loyang dan bakar selama 40 -60 minit atau sehingga masak.
Apabila permukaan atas telah perang, saya kurangkan suhu ke 150C. Saya bakar selama 1 jam.
No comments:
Post a Comment