225 gram gula halus (che mat taruk 180 gram saja)
1/2 camca teh garam
70 gram kelapa parut putih
250 ml santan pekat (boleh guna santan kotak dan tambah air untuk dapat 250 ml)
2 biji telur gred A
2 camca teh esen vanilla
2 camca besar penuh mentega, cair dan sejukkan
1/4 camca teh pewarna kuning makanan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan oven pada suhu 190C, lenser tin berukuran 8 inci X 8 inci x 3 inci dengan mentega, alas dengan aluminium foil dan biarkan berlebih pada bahagian kanan dan kiri tin (tujuannya nanti bila kuih masak, senang anda nak tanggalkan kuih dari tin). Lenser kan juga aluminium foil tadi. Ketepikan.
- Dalam satu bekas, masukkan kelapa parut, garam dan ubi parut, kacau hingga rata. Ketepikan. Sementara itu, dalam bekas lain, masukkan gula dan telur. Kacau dengan whisk hingga sebati dan berkrim. Tuang santan pekat dan kacau rata. Masukkan bancuhan ubi parut tadi, gaul hingga sebati.
- Masukkan pewarna kuning makanan, esen vanilla dan mentega cair. Gaul hingga rata dan sebati. Sementara itu masukkan tin kosong ke dalam oven dan biar selama 10 minit. Berhati2 keluarkan tin dari oven dan curah bancuhan kuih bingka ubi ke dalamnya. Ratakan dan masukkan kembali ke dalam oven.
- Bakar selama 55 minit hingga 1 kjam atau hingga permukaan kuih kelihatan kering keperangan. Uji dengan mencucuk lidi sate pada bahagian tengah kuih, jika keluarnya bersih, tanda kuih anda cukup masak. Untuk mendapat permukaan kuih yang keperangan, tukar fungi api oven pada 'grill' dan bakar untuk 7 - 8 minit lagi. Sejukkan kuih sebelum dipotong. Selamat mencuba!!..
No comments:
Post a Comment