Sunday, 9 April 2017

KELEDEK GORENG RANGUP - RESEPI HOTEL ( BLOG MADIHA)




Resepi : Hairul
Sumber : FB

Bahan2


2 cawan tepung beras
2 cawan tepung gandum
5 sudu besar santan (santan kotak)
1/2 sudu besar baking powder (jenama Royal)
1/2 sudu besar garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit (pewarna)
1 biji telur
air secukupnya
2 sudu besar marjerin - dipanaskan hingga cair dan disejukkan.




Cara menyediakan
1. Satukan semua bahan kecuali air dan marjerin cair.
 
2. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga adunan agak pekat - adun guna tangan bkn sudu.
 
3. Masukkan marjerin cair juga gaul dengan tangan.
 
4. Celup pisang/keledek dan goreng dalam minyak yang panas.



*adunan ini sesuai digunakan untuk menggoreng cendawan, keledek, cempedak, roti, tempe dll

Selamat mencuba!
 

No comments: