8 - 10 biji pisang emas
3/4 camca teh soda bicarbonate
1 camca besar gula perang (che mat tak letak gula)
1 cawan tepung gandum
1/4 camca teh garam
Minyak untuk goreng terendam
CARA MEMBUATNYA :-)
- Satukan pisang, gula perang (jika guna), garam dan soda bicarbonate dalam satu bekas. Kemudian lecek hingga halus. Masukkan tepung dan gaul hingga rata dan sebati. Rehatkan adunan cekodok selama 30 minit.
- Panaskan minyak untuk goreng terendam. Jemputkan adunan cekodok dengn jari atau sudu, kemudian jatuhkan perlahan2 dalam minyak panas. Buat beberapa biji cekodok dan goreng dengan api sederhana hingga kuning keemasan, balik2kan cekodok agar masak sekata. Angkat, toskan minyaknya dan taruk atas tissue dapur yang bersih. Buat kaedah sama untuk baki adunan dan boleh hidangkan untuk minum petang atau sarapan pagi....Selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment