BISKUT OMBAK RINDU
250 gm butter
70 gm gula halus
90 gm gula perang
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh butter flavour
1 sudu teh perasa moca
5 gm Nescafe
5 gm air panas ( Nescafe + air panas jadikan pes )
1 biji telur
330 gm tepung gandum
30 gm susu tepung
8 gm serbuk koko
3 gm baking Powder
3 gm Soda
200 gm choc rice
60 gm cornflakes ~ kisar kasar
80 gm Almond nibs ~ panggang sebentar
coklat putih ~ cairkan untuk hiasan
Badam biji ~ di bakar
Tepung, koko, baking powder, soda, susu tepung, satukan semua bahan kering ini dan ayak
Dalam mesen pemutar, putarkan dengan speed sederhana , mentega, gula, vanilla, butterflavour, moca dan nescafe paste hingga sebati
Masukkan telur dan pukul sebentar
Masukkan campuran bahan ayak dan gaul sebati
Akhir sekali masukkan, coc rice, ambong nibs dan cornflakes, gaul rata
Sediakan dulang pembakar
Drop kan atas dulang dengan sudu
bakar dalam ketuhar pada suhu 170 C selama 20 ~ 25 minit
Bila dah masak sejukkan
Sementara itu cairkan coklat masakkan putih secara double boiler
Paipkan atas biskut yang telah sejuk
Hiaskan dengan badam bakar di atasnya
No comments:
Post a Comment