BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1 kg mee kuning
- 150 g taugeh, buang ekor
- 2 keping tauhu, goreng terendam, hiris nipis
- 2 biji cili hijau, hiris
- 1 biji cili merah, hiris
- 1 pokok daun sup, hiris
- 1 pokok daun bawang, hiris
- 4- 5 biji telur rebus, kupas dan belah 2
- 6 biji limau kasturi, belah 2
- Bawang goreng secukupnya
- Kuah mee rebus*
BAHAN KUAH MEE REBUS* :-)
- 1/4 cawan minyak masak
- 2 camca besar rempah kari daging
- 2 1/2 camca besar tauco, tumbuk lumat
- 500 g daging lembu (sedap yang ada lemak sikit)
- 5 - 6 cawan air
- 500 g keledek
- 1 cm lengkuas, dititik
- 1/3 cawan kacang tanah, goreng tanpa minyak dan kisar halus
- 1 biji tomato, belah 4
- 2 sudu besar udang kering*
- 7 biji bawang merah kecil*
- 3 ulas bawang putih*
- 1 cm halia*(*tumbuk halus)
- Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK KUAH MEE REBUS :-
UNTUK KUAH MEE REBUS :-
- Daging dihiris nipis dan rebus hingga lembut (kalau guna daging batang pinang tak perlu rebus dulu).
- Keledek direbus hingga lembut dan kisar halus.
- Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, tambah taucho dan rempah kari, kacau rata. Tambah sedikit air jika perlu.
- Masukkan daging (kalau daging rebus, masukkan sekali air rebusannya), air, keledek dan lengkuas. Masak perlahan selama 20 minit.
- Tambah kacang tanah kisar dan tomato, perasakan dengan garam dan gula.
- Masak hingga kuah pekat. (selalunya kuah mee rebus perlu manis sedikit).
PENYEDIAAN MEE REBUS :-
- Celur mee dan taugeh mengikut kuantiti yang diperlukan.
- Letak dalam bekas sesuai. Kacau kuah dan tuang atas mee.
- Letak telur rebus dan taburkan cili hijau/merah, tauhu, hirisan daun sup/daun bawang, bawang goreng dan diakhiri dengan perahan jus limau kasturi. Hidangkan segera....
No comments:
Post a Comment