6 helai daun pandan, cuci dan hiris kecil*
300 ml air*(*dikisar hingga hancur dan tapis jusnya)
600 ml santan segar (atau anda boleh guna santan kotak dan campur air untuk cukupkan)
3 biji telur gred A
1 cawan gula (che mat cedok keluar 1 camca besar rata)
2 camca besar penuh mentega, cair dan sejukkan
2 cawan tepung gandum
1/3 camca teh garam
Sedikit pewarna hijau makanan
Bijan secukupnya untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan oven pada suhu 190C, lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan mentega dan alas dengan aluminium foil, lenser juga aluminum foil tadi, pastikan anda lebihkan aluminium foil tadi hingga ke tepi tin, tujuannya agar mudah anda nak keluarkan kuih bila masak nanti. Ketepikan.
- Dalam satu bekas, masukkan telur dan gula, kacau rata dengan whisk hingga gula hancur. Tuang santan dan jus daun pandan. Kacau rata, tambah tepung gandum sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati.
- Tambah garam, pewarna hijau makanan dan mentega cair. Kacau hingga sebati dan tapiskan. Ketepikan sekejap. Masukkan tin pembakar dalam oven dan biar 10 minit. Berhati2 keluarkan tin dari oven dan tuang bancuhan kuih (kacau dulu sebelum dituang dalam tin). Tabur bijan rata2 dan bakar 45 - 50 minit atau hingga masak.
- Untuk mendapatkan permukaan kuih bakar yang berkerak, tukar fungsi api oven pada 'grill' dan bakar 5 - 6 minit hingga permukaannya keperangan (pusing2kan tin untuk mendapat warna sekata), pastikan anda jaga selalu untuk mengelakkan permukaan kuih hangus.
- Keluarkan dari oven, biar hingga kuih sejuk sedikit dan keluarkan dari acuan, sejukkan sepenuhnya atas jaringan sebelum dipotong
No comments:
Post a Comment