Choc Chips Walnut Cookies
resipi asal : Tengku Marceline Tengku
Finn
rujukan Kjee: Blog Masam Manis
BAHAN-BAHANNYA:
300gms tepung gandum
1 sudu besar tepung
jagung
1 sudu kecik baking powder
115 gms salted butter
¼ cawan soft
brown sugar
¼ cawan gula castor
1 sudu kecik esen vanilla
1 butir telor
ayam gred A
1 cawan semi sweet choc chips
1 cawan kacang Walnuts
cincang
CARA
1. Ayak tepung bersama tepung jagung
dan baking powder.
2. Butter yang telah didadu kecik-kecik, dicampur dengan
gula putih dan brown sugar. Disatukan perlahan-lahan hingga sebati. Jangan
terlalu lama. Cukuplah sampai sebati.
3. Masukkan vanilla dan telor yang
telah dipukul sedikit. Kacau perlahan hingga sebati.
4. Masukkan tepung dan
kacau hingga rata menjadi doh yang lembut.
5. Masukkan kacang walnuts dan
choc chips. Gaul hingga sebati.
6. Kjee guna dua sudu dan bentuk menjadi
bebola kecil. Tetapi jangan jadikan bebola licin. Biarkan ia nampak
kasar-kasar.
7. Susun atas baking tray dan simpan dalam fridge selama 1
jam.
8. Bakar guna suhu 160 darjah selama 25 minit atau sehingga nampak
golden brown.
Kjee guna suhu yang rendah dengan masa baking yang lama
sedikit untuk mendapat kerangkupan biskut tersebut. Resipi asal biskut ini tidak
rangup. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara
No comments:
Post a Comment