Friday, 14 April 2017

BISKUT COKLAT CHIP WALNUT ( DARI BLOG K.JEE)

Choc Chips Walnut Cookies
resipi asal
: Tengku Marceline Tengku Finn
rujukan Kjee: Blog Masam Manis

BAHAN-BAHANNYA:

300gms tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecik baking powder
115 gms salted butter
¼ cawan soft brown sugar
¼ cawan gula castor
1 sudu kecik esen vanilla
1 butir telor ayam gred A
1 cawan semi sweet choc chips
1 cawan kacang Walnuts cincang

CARA

1. Ayak tepung bersama tepung jagung dan baking powder.
2. Butter yang telah didadu kecik-kecik, dicampur dengan gula putih dan brown sugar. Disatukan perlahan-lahan hingga sebati. Jangan terlalu lama. Cukuplah sampai sebati.
3. Masukkan vanilla dan telor yang telah dipukul sedikit. Kacau perlahan hingga sebati.
4. Masukkan tepung dan kacau hingga rata menjadi doh yang lembut.
5. Masukkan kacang walnuts dan choc chips. Gaul hingga sebati.
6. Kjee guna dua sudu dan bentuk menjadi bebola kecil. Tetapi jangan jadikan bebola licin. Biarkan ia nampak kasar-kasar.
7. Susun atas baking tray dan simpan dalam fridge selama 1 jam.
8. Bakar guna suhu 160 darjah selama 25 minit atau sehingga nampak golden brown.


Kjee guna suhu yang rendah dengan masa baking yang lama sedikit untuk mendapat kerangkupan biskut tersebut. Resipi asal biskut ini tidak rangup. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara

No comments: