Resepi by Shiela D Dapoq
Sumber: Azie Jaya
Diolah Oleh:Rahel
Bahan-bahan:
300gram Tepung Gandum
4 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar gula icing
200g Butter Anchor
2 kuning telur
1/2 kg jem nenas
kuning telur + pewarna kuning telur
Cara-cara:
Ayak tepung gandum,tepung jagung,dan gula icing ke dalam bekas.Kemudian masukkan butter yang telah dipotong dadu.Kalau guna unsalted butter,masukkan secubit garam.
Ramas tepung dengan butter guna hujung jari hingga berderai.Kemudian masukkan kuning telur dan satukan menjadi doh.Simpan selama 20 minit di dalam peti ais.
Bulat-bulatkan doh,kemudian dileperkan dan masukkan inti yang telah dibulat-bulatkan.Kemudian ditutup kemas dan bentukkan seperti buah nenas.Gunting mengikut corak disukai.Cucuk bunga cengkih di bahagian atas,jika suka.
Sapu kuning telur dan bakar pada suhu 150c selama 30-35 minit.
Pesan dari Rahel
Timbang jem nenas 10g
Timbang doh 19g
1 adunan dapat 29 biji Tart Landak
Nak Tart Nenas sedap,kena la guna bahan berkualiti
No comments:
Post a Comment