Sunday 9 April 2017

KEK COKLAT KUKUS MOIST (BLOG MADIHA)


Sumber : Yatiememories

Bahan-bahan ( 8-9 inchi  )
  • 100gm Serbuk Koko*
  • 250gm Gula Kastor *  
  • 1 tin Susu Isian Cair*
  • 200gm Minyak Masak Sayuran*
  • 250gm Susu Pekat*
  • 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
  • 150gm Tepung Gandum
  • 1 sudu kecil Soda Bicarbonat
  • 1sudu kecil Baking Powder
Cara-cara


1. Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin. Sentiasalah di kacau guna whisk, tak payah sampai menggelegak.
 
2. Satukan dgn telur yg di pukul dgn mixer tadi. Masukkan tepung gandum yg di ayak bersama b.soda dan b.powder sedikit demi sedikit sehingga sebati. Gaul rata guna whisk je.
 
3. Masukkan ke dlm loyang yg di lapik dngn kertas minyak. Loyang hendaklah di lenser dngn sedikit minyak di sekelilingnya terlebih dahulu. (MaDiHaA guna loyang di atas tak lapik kertas tp sapu dengan minyak je) Tutup loyang dngn aluminium foil. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
 
4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing/ ganache.
 
GANACHE SIMPLE
resipi : K.Nor@SecubitGaram
(MaDiHaA buat 2 adunan terus utk 2 biji kek di atas.. yg satu cover penuh.. satu lagi cover sebahagian)

Bahan-Bahan
  • 150gm cooking chocolate
  • 1/4 cawan susu cair (MaDiHaA lebihkan sikit je lagi)
  • 1 sudu besar minyak (sayuran/masak)
Cara:
1.     Panaskan susu (kaedah double boiler) + cooking choc yg.dipotong kecil.
 
2.     Padamkan api dan.kacau hingga choc cair.
 
3.     Masukkan.minyak dan kacau.
 
4.     Biarkan seketika baru dicurah atas kek


*kaedah letak minyak ni sbg gantikan butter utk hasilkan ganache yg berkilat. Dn juga kek yg dihias.dgn ganache ni,.ganache.nya.tk mengeras/berkeping bila.dh dibiar dlm peti ais. kaedah ni k.nor pelajari kat kelas deco yg dihoskan oleh chef dr Vietnam
 

No comments: