Friday 14 April 2017

KARIPAP ( DARI BLOG MAT GEBU)

BAHAN-BAHAN KULIT KARIPAP :-) 400 gram tepung gandum
2 camca besar marjerin
1/2 cawan minyak masak, dipanaskan
1/2 cawan air ais yang dingin*
1/2 camca teh garam*(*disatukan dan kacau rata)

BAHAN-BAHAN INTI :-)
250 gram kentang, dikupas kulit, didadu kecil
1 tin tuna dalam tin, toskan dan hancurkan isinya
1 biji bawang holland, didadu
2 ulas bawang putih, cincang halus
2 camca besar rata rempah kari ikan (Baba's)
1/2 camca teh lada hitam
Garam dan gula secukup rasa
1 cawan air
2 camca besar hirisan daun sup dan daun bawang

CARA MEMBUATNYA :-)


  1. UNTUK KULIT KARIPAP :- Masukkan tepung ke dalam bekas, tambah majerin dan kacau hingga mendapat tekstur seakan2 serbuk roti. Tuang minyak panas sedikit demi sedikit hingga habis sambil digaul dengan sudu. Kacau rata. Tuang sedikit demi sedikit air ais yang dicampur dengan garam tadi. Gaul hingga adunan menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan. Bulat2kan dan bungkus dengan plastik. Sejukkan dalam peti sejuk selama 2 jam (che mat sejukkan 1 jam sahaja).
  2. UNTUK INTI KARIPAP :- Panaskan 2 camca besar minyak dalam kuali, tumis bawang besar dan bawang putih hingga harum, masukkan rempah kari, masak sekejap, guna api kecil. Tambah kentang, gaul rata dan tuang air. Bila kentang 1/2 empuk, masukkan ikan tuna dan lada hitam, kacau rata dan masak hingga kentang empuk.
  3. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Masak hingga kering. Masukkan hirisan daun sup dan daun bawang, kacau rata dan rasa, jika ok boleh matikan api. Biar inti sejuk sebelum digunakan.
  4. UNTUK KARIPAP KENTANG TUNA :- Keluarkan doh, bagikan kepada 2 bahagian, simpan sebahagian lagi dalam peti sejuk. Bulat2kan doh sebesar saiz syiling 50 sen yang dulu. Canai dan sudukan inti secukupnya, anggaran 1 camca besar (kalau penuh sangat, nanti susah nak kelim), kemaskan tepinya dan kelim untuk mencantumkan karipap. Susun dalam loyang yang dialas plastik bersih. Buat hingga siap (kalau anda nak senang, sila guna acuan karipap).
  5. Goreng dalam minyak sederhana panas dengan api kecil. Balikkan karipap agar masak sekata. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat, toskan minyaknya dan letak atas tissue dapur yang bersih. Anda boleh hidangkan panas atau pun sejuk....Selamat mencuba!!!..

No comments: