Friday 14 April 2017

CUCUR UDANG ( DARI BLOG MAT GEBU)

BAHAN - BAHAN CUCUR UDANG :-) 2 cawan tepung gandum
1/2 camca besar instant yeast
2/3 camca teh serbuk kunyit
2 ganggam taugeh, cuci, toskan dan ramas sedikit
10 tangkai kucai, potong pendek
1 biji bawang besar, didadu
1 3/4 cawan air ( atau lebih sedikit)
Garam secukup rasa
20 ekor udang kulit keras, saiz sederhana
Minyak untuk goreng terendam

BAHAN - BAHAN KUAH KACANG :-)
1 cawan kacang tanah yang telah ditumbuk halus ( yang telah digoreng tanpa minyak dan dibuang kulitnya)
1/4 cawan jus asam jawa
1/2 cawan santan
3 cawan air
6 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci kunyit hidup*
1/2 inci lengkuas*
2 batang serai, hiris*
12 tangkai cili kering, buang biji dan rendam dalam air panas 10 minit, toskan*
1 genggam udang kering, rendam 10 minit dan toskan*(*dikisar halus)
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK ADUNAN CUCUR UDANG :- Dalam mangkuk besar, satukan tepung gandum, instant yeast, serbuk kunyit, garam secukup rasa (anggaran 1 camca teh rata), taugeh, kucai dan bawang besar. Gaul rata dan tuang air sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair atau terlalu pekat (che mat gunakan hampir 2 cawan air, tapi tak habis). Kemudian tutup permukaan mangkuk dengan plastik cling dan perap 35 minit.
  2. UNTUK KUAH KACANG :- Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 1/4 cawan). Tumis bahan2 kisar halus hingga harum dan naik minyak. Guna api kecil dan kacau sentiasa. Tuang air, kacau dan bila mendidih, masukkan kacang tanah tumbuk, jus asam jawa dan juga santan. Kacau dan biarkan mendidih. Tambah garam secukup rasa dan gula (biasanya kuah kacang manis sedikit). Kacau dan masak dengan api kecil hingga kuah kacang pekat sedikit dan naik minyak. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Ketepikan.
  3. UNTUK CUCUR UDANG :- Udang dicuci bersih tapi tak perlu dikupas kulitnya. Kemudian dilap kering dengan tissue dapur bersih. Panaskan minyak untuk goreng terendam. Panaskan juga senduk stainless steel (saiz kurang lebih 1/4 cawan). Berhati2 keluarkan senduk dari minyak panas dan sudukan adunan cucur udang ke dalamnya hingga hampir penuh, lingkarkan seekor udang atasnya dan rendam senduk tadi ke dalam minyak panas. Masak untuk 30 saat, kemudian longgarkan cucur udang dari senduk (acuan) dan keluarkan. Balik2kan cucur udang agar masak sama rata. Angkat, toskan minyaknya, taruk atas tissue dapur agar minyak terserap.
  4. Buat kaedah sama untuk baki adunan dan udang hingga siap. Jangan goreng terlalu banyak, cukup 5 atau 6 biji cucur udang sekali goreng. Pastikan senduk (acuan) anda panaskan sekejap dalam minyak panas sebelum dimasukkan adunan cucur udang. Hidangkan cucur udang bersama kuah kacang untuk minum petang...Selamat mencuba!

No comments: