Friday 14 April 2017

BELEBAT PISANG ( BLOG MAT GEBU)

BAHAN - BAHANNYA :-) 700 gram pisang emas yang masak ranum (tanpa kulit)
50 gram gula melaka, hiris halus (che mat tak taruk, sebab pisang dah manis)
1 cawan kelapa parut putih
1 camca teh rata baking powder
1 cawan + 2 camca besar penuh tepung gandum
1/4 camca teh garam
Daun pisang secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Daun pisang dicuci, lap kering dan layur atas api hingga lembut. Kemudian potong 4 segi memanjang kurang lebih berukuran 8 inci x 4 inci. Buat hingga siap dan ketepikan. Panaskan juga kukus.
  2. Pisang dilecek bersama gula melaka (kalau guna) hingga lumat. Masukkan tepung, baking powder, garam dan kelapa parut. Gaul hingga semua rata. Ambil sehelai daun pisang, sudukan 2 camca besar adunan, kemudian lipatkan daun pisang untuk menutup adunan. Hujung kiri dan kanan dikelepet ke bawah, kemaskan.
  3. Buat hingga siap dan susun dalam kukus. Kukus dengan api sederhana selama 20 minit. Biarkan kuih belebat sejuk sedikit dan boleh dihidangkan untuk sarapan pagi atau minum petang.

No comments: