Friday 14 April 2017

PAU SAMBAL ( DARI BLOG MAT GEBU)

BAHAN - BAHANNYA :-)1 1/2 cawan tepung gandum
1 camca besar gula halus
2 camca besar susu tepung
1 1/2 camca besar mentega ( boleh gantikan dengan majerin, lemak sayur atau minyak sapi)
1/4 camca teh garam halus
100 ml air (kurang lebih)
Sambal tumis secukupnya
Hirisan timun secukupnya

BAHAN - BAHAN DISATUKAN :-)
1 1/4 camca teh instant yeast
1/2 camca besar gula halus
50 ml air suam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Masukkan kesemua bahan2 disatukan ke dalam mangkuk kecil, kacau rata dan biarkan 5 minit hingga ragi akif dan berbuih2. Sementara itu, dalam mangkuk pengadun, satukan tepung gandum, gula halus, garam halus dan susu tepung. Gaul hingga rata. Tambah mentega dan gaul hingga rata.
  2. Buat lubang ditengah2nya, tuang bancuhan ragi dan gaul perlahan. Tambah air (100 ml) sedikit demi sedikit sambil digaul hingga adunan menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk. Dan tak perlu ditambah air lagi. Uli hingga doh licin.
  3. Bahagikan doh kepada 10 bahagian sama besar, bulat2kan dan tekan sedikit. Susun dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak makan, jarakkan susunan. Tutup permukaannya dengan plastik bersih dan biarkan 1 jam hingga kembang.
  4. Panaskan minyak untuk goreng terendam, pastikan minyak jangan terlalu panas, guna api sederhana. Goreng pau tadi dan balik2kan agar masak sekata (che mat goreng lima biji sekali). Goreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan minyaknya. Buat hingga siap dan biarkan sejuk.
  5. Belah dua tapi tak putus setiap biji kuih pau tadi. Sapukan dengan sambal tumis dan taruk sekeping hirisan timun. Buat hingga selesai dan boleh hidangkan. Jika suka boleh selitkan daun salad dan keju...Selamat mancuba!



 

No comments: