Friday 14 April 2017

BISKUT MAKMUR ( BLOG SHEERY DREAM CAKES)

Bahan-Bahan

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan mentega ( anggaran )
  • 3 tbsp minyak sapi
  • 3/4 cawan walnuts panggang  / KACANG TANAH KISAR KASAR
  • Gula aising secukupnya


Cara-Cara



  1. Goreng tepung gandum tanpa minyak di atas api sederhana sehingga sedikit kekuningan. Sentiasa menggaul bagi mengelakkan tepung hangus.
  2. Angkat dan masukkan tepung ke dalam food processor bersama walnuts panggang. Kisar hingga walnuts hancur.
  3. Kemudian campurkan minyak sapi dan mentega ( bubuh mentega sedikit demi sedikit ) ke dalam adunan tepung dan walnuts tadi.
  4. Ramas dengan menggunakan tangan dan uli sehingga adunan dapat dibentukan.
  5. Ambil sedikit adunan dan bulat-bulatkan. Buat sehingga adunan habis.
  6. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 15 - 20 minit atau sehingga ianya masak ( bergantung kepada saiz kuih makmur tersebut ).
  7. Angkat dan terus guling-gulingkan kuih makmur ke dalam gula aising.
  8. Sejukkan sebelum disimpan di dalam balang kedap udara.

No comments: