Friday 14 April 2017

ONDE ONDE (DARI BLOG MAT GEBU)

BAHAN-BAHANNYA :-) 500 gram tepung pulut
4 helai daun pandan, potong kecil*
1 /2 cawan air*(*kisar dan tapis jusnya)
1 cawan air (lebih kurang)
Gula melaka dipotong kiub (sebesar hujung jari), secukupnya
Kelapa parut putih secukupnya
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Didihkan air dalam periuk, masukkan sehelai daun pandan, jika suka. Tepung pulut dimasukkan ke dalam mangkuk adunan. Buat lubang ditengah2 tepung dan tuang jus daun pandan, gaul rata. Tambah air sedikit demi sedikit hingga mendapat doh yang tidak melekat ditangan dan mangkuk adunan. Ketepikan.
  2. Gaul kelapa parut putih dengan sedikit garam atau secukup rasa (untuk mendapat rasa lemak kelapa). Alihkan kelapa parut tadi ke dalam loyang dan ratakan. Tujuan untuk memudahkan anda menggolekkan onde2 nanti. Ketepikan.
  3. UNTUK ONDE-ONDE :- Ambil sedikit adunan doh (anggaran 1/2 camca besar), leperkan dan masukkan satu kiub gula melaka, tutupkan guna melaka dengan doh dan bulat2kan seperti guli. Masukkan ke dalam air mendidih. Buat 10 - 15 biji sekali rebus.
  4. Bila onde2 timbul pada permukaan air mendidih, biarkan dalam 30 saat lagi, cedok keluar , toskan airnya (gunakan sudip berlubang) dan taruk dalam loyang berisi kelapa parut tadi. Golek2kan agar onde2 bersalut dengan kelapa. Alihkan ke dalam pinggan bersih. Buat kaedah sama untuk baki bahan2 hingga siap. Biar sejuk dan boleh dihidangkan
CATATAN MAT GEBU :- Pastikan anda tidak menindih kuih yang baru disalut dengan kelapa untuk mengelakkan onde2 anda penyek. Susun sebiji2 atas pinggan atau dulang hingga sejuk. Kalau dah sejuk kuih lebih kenyal dan anda boleh susun bertindih. Satu lagi nak pesan, jangan makan masa panas, dikhuatiri gula melaka yang cair dalam kuih tadi akan mencederakan mulut anda!....Selamat mencuba!!..

No comments: