Saturday 8 April 2017

biskut semperit (mat gebu)

BAHAN - BAHANNYA :-)

250 gram mentega (che mat guna jenama emborg)
1 kuning telur
150 gram gula aising (che mat guna 130 gram)
250 gram tepung red rose (che mat guna tepung gandum)
150 gram tepung kastard (che mat guna Bird Custard)
30 gram tepung jagung
1 camca teh esen vanilla
Hiasan bentuk cinta, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 170C, sediakan dulang pembakar, che mat tak sapu apa2 pada dulang pembakar, tapi anda boleh saja nak sapu dengan sedikit mentega atau alaskan dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula aising hingga sebati, masukkan kuning telur dan putar rata, jangan sampai kembang. Sementara itu satukan tepung red rose, tepung kastard dan tepung jagung, gaul rata dan ayak.
  3. Perlahankan kelajuan mesin, dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dan adunan menjadi doh yang lembut. Masukkan dalam acuan semperit dan tekan atas dulang pembakar. Buat kurang lebih 2 inci panjang, pastikan anda jarakkan, buat hingga siap dan hias dengan sebiji hiasan bentuk love atas setiap biskut.
  4. Bakar selama 15 - 20 minit atas hingga masak, biarkan sekejap atas dulang pembakar untuk 3 - 4 minit, boleh dialihkan atas jaringan dan biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara...Selamat mencuba!


 

No comments: