Friday 24 March 2017

kek lapis kukus cream cheese (blog dari dapur ct)



Kek Lapis Kukus Cream Cheese

Bahan A:
250 gram cream cheese
60 gram gula halus
1 biji telur
1 sudu besar air
1 sudu besar tepung gandum

Cara penyediaan :
1. Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
2. Masukkan telur diikuti dengan air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
3. Biarkan sebentar.

Bahan B (KEK):
2 biji telur
1 cawan gula halus
1 sudu kecil esen vanilla
sedikit garam
1/2 cawan air panas didih
1/2 cawan susu segar / cair
1/2 cawan minyak jagung / masak
1 cawan tepung gandum *
3 sudu besar sebuk koko *
1 sudu kecil baking soda *
1/2 sudu kecil baking powder *
Nota: bahan bertanda* perlu diayak dulu

Cara penyediaan :
1. Pukul telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang. Setelah kembang masukkan esen vanilla dan garam.
2. Masukkan air panas, susu dan minyak.
3. Setelah itu masukkan tepung gandum, baking soda, baking powder dan serbuk koko yang telah diayak dan gaul sebati.
4. Biarkan sebentar dan bahagi adunan pada 2 bahagian sama rata. 

CARA-CARA MEMBUATNYA :
1. Panaskan kukusan dan balut tutup kukusan dengan kain bersih. Gunakan api sederhana.
2. Sapukan sedikit minyak / mentega di sekeliling loyang berukuran 8x8x3 inci dan alas dengan kertas minyak.
3. Tuang adunan coklat, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
4. Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya ratakan, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
5. Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit atau hingga masak.
6. Setelah kek betul-betul sejuk, boleh dipotong dan hidangkan.
 
 
nak tengok kejadian kek ni...bolehlah pergi jenguk ke blog dari dapur ct


No comments: