Thursday, 30 March 2017
kuih keria butterscotch (azlita aziz masam manis)
Keria Gula Melaka
Untuk membuat keria, sebaiknya kita pilih keledek putih, kerana ia kurang serap air dan mudah untuk di bentuk. Jika guna keledek oren atau unggu, jangan kupas kulitnya ya, kita kukus atau rebus bersama kulit supaya ia tak serap air. Bila dah empuk, baru kita angkat sejukkan dan kupas kulitnya.
500 gm keledek putih ~ kupas kulit, potong sederhana besar dan rebus bersama air dan sedikit garam
1 cawan tepung gandum
Minyak untuk mengoreng
Bahan Sira
3/4 cawan gula Melaka ~ di hiris
2 sudu besar gula pasir
1/2 cawan air
Keledek di rebus bersama garam hingga empuk
Setelah empuk, di lenyek hingga halus
Capurkan tepung gandum dan uli hingga menjadi doh
Sapukan tangan dengan sedikit minyak dan bentukkan doh seperti roda bulat
Buat hingga habis adunan
Susun keria atas loyang yang di sapukan sedikit tepung supaya tidak melekat
Panaskan minyak dalam kuali
Gorengkan keria hingga keperangan
Angkat dan biarkan sejuk
Dalam kuali yang bersih
Satukan bahan sira
Masak hingga gula pekat
Masukkan keria dan kacau hingga bersalut sempurna dan gula melekat pada keria
Butterscotch Sauce
2/3 cawan gula perang
6 sudu besar unsalted butter
1/2 cawan golden syrup
secubit garam
1/2 cawan dairy whipping cream / tick kream / double cream
1/3 cawan coklat butterscotch
1 sudu teh esen vanilla
Satukan gula perang, butter, garam , esen vanilla dalam periuk dan masak hingga gula larut dengan api sederhana
Bila gula dah larut masukkan cream dan masak lagi hingga pekat sedikit
Tutup api dan masukkan coklat butterscotch
Kacau rata dan sejukkan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment