Saturday, 14 February 2015

KEK GULA HANGUS CEDOK DR BLOG AZLITA AZIZ

Pagi td buat projek menanam pokok manga...kemas kebun..alhamdulilah dapat tanam 5 batang pokok manga..insyallah bila berbuah..leh sedekah kat jiran2...selalu sedekah buah manga dari pokok jiran sebelah...tahun lepas pokok manga jiran tu..mmg berbuah lebat...puaslah lin sedekah...tak lupa juga bg seplastik kat jiran tu...jiran tu tak duduk rumah dia...dia dah pesan..kalau pokoknya berbuah,sedekahkan aje..kali ni byk sangat..lin bg dia sekali..siap hantar kat depan pagar..

insyallah petang ni tanam pokok durian belanda...dah beli bukan main lama..tp tak sempat lg nak tanam..pokok pun mcm dah nak mati...mcm nyawa2 ikan jea...cubalah tanam..mana tau hidup subur...kita usaha..Allah yang tentukan...

masa kemas2 tadi...korang tau,cik abg terjumpa anak ular ..dah mati dah pun...mati kekeringan kat dalam tong biru..tong air...tong tu dah lama takde air..mungkin ular tu terjatuh dlm tong..nak keluar tak leh..tu mati kekeringan..kesian...sebenarnya takut gak nak berkebun ni...tepi ni bersemak...tu suruh cik abg kasi mesin semak samun tu...lin tukang nya apa?????tukang bakar jealah...huaaa...huaaaa...huaaa...

Apalah sebenarnya lin nak cite ni...melalut ke lain pula...lin sebenarnya nak kongsikan satu resepi lagi...resepi yang mak mertua lin suka ...lin pun suka juga...jom kita tengok resepi kek Gula Hangus


KEK GULA HANGUS
RESEPI ASAL DR : BONDA K.NOR
RUJUKAN:-K.NOR & AZLITA AZIZ

1 1/4  CAWAN GULA HALUS
1 CAWAN AIR PANAS
125 GM BUTTER
4 BIJI TELUR  A
1/4  CAWAN SUSU PEKAT MANIS
1 CAWAN  TEPUNG GANDUM
2 SUDU KECIL SODA BIKARBONAT
1 SUDU TEH ESEN VANILA

CARANYA

MULA2 KITA CAIRKAN GULA DAHULU UNTUK MEMBUAT GULA HANGUS...
BOLEH CAIRKAN GULA DALAM PAN LEPER..
RATAKAN GULA DAN BIARKAN GULA MENCAIR DENGAN API YANG PERLAHAN.
JANGAN KACAU SEBAB NANTI IA BERKETUL2...
TAPI PASTIKAN API PERLAHAN DAN PASTIKAN GULA TIDAK HANGUS
BILA GULA DAH CAIR BARULAH TUANGKAN AIR PANAS.
JIKA GUNA AIR PANAS DIA KURANG SEDIKIT MERECIK BERBANDING AIR SEJUK.
BILA DAH CAIR..SEJUKKAN .SEHINGGA MENCAPAI SUHU BILIK

DALAM BEKAS PERIUK KECIL YANG LAIN,CAIRKAN BUTTER,KEMUDIAN SEJUKKAN JUGA HINGGA MENCAPAI SUHU BILIK

BILA BUTTER DAN GULA DAH SEJUK,BARULAH SEDIAKAN BAHAN LAIN.

PECAHKAN TELUR DALAM BEKAS DAN KACAU ..JANGAN PUKUL TAU...HANYA KACAU DENGAN SENDUK KAYU HINGGA CAIR DAN RATA...

KEMUDIAN,MASUKKAN SUSU PEKAT.SUSU NI PUN BIARKAN PADA SUHU BILIK( BUKAN SEJUK DARI PETI AIS)

KEMUDIAN KACAU RATA PERLAHAN AJE..

BILA DAH SERATA,MASUKKAN MENTEGA CAIR DAN KACAU RATA PERLAHAN2...

TAMBAHKAN ESEN VANILA

AYAK TEPUNG DAN SODA..MASUK KAN DLM MANGKUK TD DAN KACAU DGN PERLAHAN...


AKHIR SEKALI,TUANGKAN GULA HANGUS DAN KACAU SERATA LG..

TUANG DALAM LOYANG 7 X 7 INC YANG DILAPIK KERTAS MINYAK DAN DI OLESKAN DGN SEDIKIT BUTTER

PERAP ADUNAN SELAMA 3 HINGGA 4 JAM ..

LAGI LAMA PERAP,LAGI CANTIK LUBANG2NYA.

AZLITA AZIZ,PERAP SELAMA 5 JAM,LETAK ATAS MEJA JEA..

BILA DAH PERAP SELAMA 5 JAM,BARULAH MASUKKAN DI DLM KETUHAR YANG TELAH DIPANASKAN TERLEBIH DAHULU 15 MINIT PADA SUHU 170c

BAKAR SELAMA 45 MINIT...AZLITA LAGI 5 MINIT BARU BUKA API ATAS DAN BAWAH...

KALAU TAK MASAK ,PANASKAN SEMULA.BILA KEK DAH MASAK...LETAK KAN ATAS RENDAI...TUNGGU SEHINGGA KEK SEJUK SEBELUM DIPOTONG



NANTI LIN MASUKKAN GAMBAR KEK YANG LIN DAH SIAP YEA...NI LUM BUAT LG..TUNGGU KHAIRIAH BALIK..BARU SEMANGAT NAK BUAT..ADA PEMBANTU...

2 comments:

Unknown said...

Kek gula hangus peberet dilah...buat x pandai tapi kalau jumpa mesti beli...sedap 😊

Unknown said...

yea ke??sedapkan kek gula hangus ni...lin selalu buat bila teringin tekak ni...cubalah buat dilah..insyallah menjadi...