Hari ni..bagi salam dl..
Minggu lepas,pergilahke Sg Buloh...Dalam beberapa bulan ni,Lin dan Encik suami ada buat perniagaan sikit...bisnes "supply"tanah dan Baja ke kedai DIY...Alhamdulilah..rezeki..sambil beli barang yang orang nak..bolehlah lin cuci mata cuci beg duit...selalu Lin akan beli Tanah untuk tanaman Lin juga...Lin kan suka tanam pokok Rose Jepun..apa lagi..belilah dlm 10 kampit Tanah...
Bila beg duit tu Nampak mcm kembong sikit..Lin belilah pokok orkid ke..he..he..he..beli sikit2..lama2 penuhlah taman Lin...
Minggu lepas Lin beli pokok buah pula...pokok mangga Irwin...pokok rambutan anak sekolah...pokok gajus dan pokok mangga cokanan...meriahlah kebun kat bawah tu..belum sempat lagi menanamnya..Insyallah cuti merdeka ni nak tanam...tanam dengan anak dara dan hero ku...jom kita tengok macamana pokok2 yang di beli tu...kita ambil gambar dari pakcik google jealah...
MANGGA IRWIN
Salah satu varietas mangga introduksi dari Australia yang selain memiliki tampilan menarik tetapi juga memiliki rasa ‘ramai’ adalah Mangga Irwin.
Seperti halnya mangga Yuwen, mangga Irwin memiliki tampilan warna merah yang menarik pada buahnya, warna merah pada buah mangga ini muncul disebabkan adanya hormon antosianin. Hormon antosianin berasal dari glukosa yang diubah oleh sinar matahari bergelombang pendek-100-200 mµ. Pada irwin antosianin berkumpul di pangkal buah dekat tangkai. Pigmen karotenoid yang tersebar merata di kulit buah memberi latar warna kuning. Sementara klorofil pemberi warna hijau hanya tersisa sedikit terletak di ujung buah.
Mangga Irwin yang dapat mencapai ukuran cukup besar mencapai berat 500 gr perbuahnya ini memiliki tekstur daging padat agak berair dengan serat cukup halus dan mengandung sedikit tepung. Rasa manis berkat kadar gula 12-15º briks memenuhi rongga mulut. Itu diakhiri sensasi asam yang menyergap bagian samping belakang lidah.
Selain merupakan varietas mangga yang difavoritkan untuk tabulampot karena kecantikan buahnya ini, mangga Irwin sudah dikebunkan di Majalengka, Karawang, Bekasi dan Situbondo dengan musim panen Oktober sampai Januari.
Itu baru sebagian dari sekian banyak jenis varietas buah mangga, berbagai jenis buah mangga tersebut memiliki ciri khas dan rasa tersendiri, tekstuur buahnya juga berbeda-beda. Bagi para penikmat buah mangga, mangga-mangga tersebut bisa menjadi pelampiasan untuk menikmati buah mangga. Mangga mempunyai viamin C yang tinggi dan bagus buat pencernakan karena kaya serat.
MANGGA CHOKANAN
Mangga Chokanan adalah tanaman jenis bermusim. Jenis tanaman ini memerlukan stress musim panas dan kering untuk menghasilkan bunga dan berbuah. :) Makanya jika musim panas, kering tiada hujan jangan lah kita merungut. InsyaAllah 120 hari selepas itu dapat lah merasa musim Mangga Chonanan.
Mangga Chokanan rata-rata paling sesuai berbuah selepas 3 tahun ditanam. Pada usia 3 tahun pokoknya sudah bersedia dan cukup besar untuk mengeluarkan buah. memandangkan buah mangga keluar di hujung tangkai, maka semakain banyak hujung tangkai, semakin bayak lah buahnya (*kalau ikut logik).
walaupun begitu syor yang sesuai bagi mangga chokanan adalah 1-3-9-27-81-243. Bermaksud 243 hujung ranting dan jika setiap hujung ada 2-3 biji, dan 2-3biji = sekilo
Mangga chokanan paling sesuai ditanaman di kawasan tanah yang bersaliran baik. Keadaan tanah yang lembap dan sering berair akan menyukarkan kerja-kerja peng "stress" an pokok sekaligus menyukarkan pengeluaran bunga.
Selain daripada alam semula jadi cuaca panas, pembungaan pokok mangga juga boleh dicetuskan oleh hormon. Kalau tidak silap, nama bahan aktif yang sering digunakan adalah Palcobutrazol.
Selain keperluan stress, mangga chokanan juga jenis tanaman yang perlu disiplin. Sebenarnya untuk menghasilkan bunga mangga, pengusaha tanaman ini hendaklah menjaga tanaman nya sejak pucuk daun lagi.
Cantasan, keluar pucuk muda, jadi pucuk tua, keluar bunga, keluar buah. Sekiranya dalam tempoh pucuk ke peringkat buah ini pengusaha tidak menjaga dengan baik, a.k.a Escape dari kebun maka bermacam-macam lah yang akan terjadi pada buahnya. Berbintik, berulat, berlubang, berkulat dsb.
Mangga chokanan sebenarnya berasal dari Thailand, pokok-pokok yang ditanam atas nama mangga Chokanan adalah berasal dari cara Cantuman Mata Tunas, atau Baji, atau Sanding.
GAJUS
- Pokok gajus merupakan pokok kayu keras berketinggian 10 - 13 meter.
- Berasal dari timur Brazil,tetapi sudah banyak ditanam dan tumbuh di kawasan beriklim tropika
- Unik kerana bijinya diluar serta berbentuk ginjal atau buah pinggang.
- Buahnya berkulit keras,namun bila sudah matang berwarna kuning dan kemerahan serta berbau wangi.
- Nama saintifiknya ialah Anacardium Occidentale atau Cashew di dalam bahasa Inggeris.
- India dan Vietnam merupakan pengeluar terbesar biji gajus serta bahan hasil proses,manakala USA merupakan pengguna terbesar di dunia.
- Gajus digunakan secara meluas di dalam perubatan tradisional.
- Di malaysia daun gajus dijadikan ulam
- Daun gajus digunakan secara tradisional untuk erawat sakit gigi,kulit terbakar,cirit birit,sakit perut,kencing manis dan membersihkan mata.
- Bunga gajus digunakan untuk merawat batuk.
- Buahnya boleh dibuat jus dan diminum untuk merawat sakit kerongkong,penyakit kulit,p menghalang pelawas,melegakan muntah dan menghalang keguguran rambut.
- Air rebusan batang gajus dikatakan boleh merawat sakit gigi,sakit gusi,malaria,cirit-birit,sakit kerongkong dan ulser mulut
- Kajian saintifik telah membuktikan daun gajus mempunyai kesan antioksidan,baik untuk melawan agen kanser
- Buahnya secara saintifik mampu bertindak sebagai agen antikulat dan anti bakteria.
- Namun kesan saintifik yang terbukti ialah daunnya yang mampu bertindak mengubati kencing manis atau diabetes
- Buahnya juga secara saintifik bertindak sbagai antiinflamatori di dalam mengubati pelbagai kesan penyakit kulit terutamanya kulit terbakar atau pecah.
- Bijinya dikeringkan dijadikan snek serta minyak yang digunakan secara meluas di seluruh dunia terutama di Amerika Syarikat.
No comments:
Post a Comment