Friday 28 August 2015

PECAN HAVEN CAKE WITH BUTTERSCOTCH FROSTING



Resepi ni dr FB  kak Wan Raudzah Wan Ismail




PECAN HAVEN CAKE WITH BUTTERSCOTCH FROSTING



SPONGE CAKE
Kek Span Vanila
Bahan:
120g gula kastor
10g ovalette
4 biji telur gred A
130g tepung kek}
1 sudu teh serbuk penaik}--(A) diayak
40g air
60g minyak masak/mentega cair
1 sudu teh esen vanila


Cara membuat:
1.Griskan acuan kek bulat berukuran 8'' atau 9''.Lapis dg kertas serap minyak.
Panaskan ketuhar pada suhu 180'C.
2.Satukan gula kastor.ovalette,telur & bahan (A) ke dalam mangkuk pengadun.Pukul dg
kelajuan perlahan untuk sebatikannya.Tukar kelajuan tinggi & pukul lagi hingga kembang
selama 5 minit.
3.Perlahankan kelajuan dan tuangkan air & esen vanila.Pukul lagi dengan kelajuan tinggi
selama 5 minit hingga adunan ringan dan gebu.
4.Masukkan minyak atau mentega.Dikacau sebati.
5.Tuang adunan ke dalam acuan.Bakar selama 45 minit.
6.Setelah masak,terlangkupkan agar ia tidak mendap.Selepas 5 minit,terbalikkan semula dan lorek tepinya dengan pisau dan keluarkan kek.
Biarkan ia sejuk.


Kek hazelnut azlita



275 gm tepung
1 sudu teh baking powder
1/2 teaspoon baking soda
secubit garam
Semua bahan di atas diayak
150 gm mentega tanpa garam ~ dilembutkan
220 gm gula perang
2 biji telur saiz A ~ suhu bilik
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar hazelnut paste
2/3 cawan (115 gm) buttermilk ~ suhu bilik
Sediakan loyang berukuran 8 inc
Sapukan loyang dengan sedikit butter dan lapik dasar loyang dengan baking paper
Panaskan oven pada suhu 170C
Dalam bekas mixer, pukul butter dan gula perang dengan kelajuan sederhana hingga berkrim.
Masukkan telur sebijik demi sebijik dan terus putar hingga gebu
Tambahkan esen vanila dan paste hazelnut dan terus putar hingga bergaul sebati
Perlahankan kelajuan mixer dan masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk
Mulakan dengan tepung dan akhiri dengan tepung ~ tepung - buttermilk - tepung - buttermilk - tepung
Boleh juga gunakan kaedah kaup balik semasa memasukkan tepung dan buttermilk
Bila adunan telah sebati, tuangkan ke dalam loyang
Bakar kek dalam oven pada suhu 170 C selama 1 jam atau sehingga adunan masak dengan sempurna.
Untuk mengetahui adunan telah masak atau tidak, cucuk di tengah kek dengan lidi yang bersih, jika lidi keluar licin, bermakna kek telah di masak dengan sempurna.
Bila kek telah masak, biarkan ia sejuk sepenuhnya sebelum di potong.
Bila kek telah sejuk, potong kek kepada 3 kepingan.
Ketepikan



KACANG KARAMEL



100 gm kacang Pecan
40 gm brown sugar
2 sudu besar madu
Pecan di panggang dlm oven hingga rangup.
Masukkan gula perang ke dalam periuk
Cairkan gula hingga ia keperangan di atas dapur dengan api yang sederhana
Jangan sampai gula hangus
Masukkan madu dan kacau hingga ia mencair dan licin
Kemudian masukkan kacang yang telah di panggang tadi.
Gaul rata dengan segera
Kemudian tuangkan di atas loyang.
Bila kacang telah sejuk dan keras, cincang sedikit.
Ketepikan.



CREAM CHEESE BUTTERSCOTCH FROSTING



200 gm butter
1/2 cwn whipping cream
300 gm cream cheese
3/4 cwn gula aising diayak
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar butterscotch
Pukul butter, cream cheese hingga berkrim.Masukkan gula aising dan pukul lagi hingga gebu.Masukkan whipping cream, butterscotch dan vanilla.Pukul hingga lembut dan rata.



Butterscotch



4 sudu besar butter
1 cwn brown sugar
3/4 cwn whipping cream
1 sudu teh vanilla
Cairkan butter, masukkan brown sugar.Masak hngga gula larut dan masukkan whipping cream.Masak hingga mendidih dan sebati.Masukkan vanilla.Tutup api, ambik 2 sudu besar, sejukkan dan masukkan dlm adunan cream cheese.Selebihna simpan dlm peti sejuk dan tahan berbln bln.
Sos butterscotch
3 sudu besar brown sugar
6 sudu besar mentega ~ potong kecil
2 sdb corn syrup
1/2 cawan whipping cream
Masukkan ke semua kecuali whipping cream.Masak hingga berbuih dan gula larut.Masukkan whipping cream, kacau rata dan tutup api.
80 gm white choc
Masak secara double boiler hingga coklat cair sepenuhnya dan tuang kedlm sos butterscotch.Sejukkan.
Letak kek lapisan pertama
Paipkan sos butterscotch, letak pecan.
Paipkan frosting cream cheese dan ratakan.
Buat yg sama utk lapisan seterusnya.Sapu seluruh kek dgn creamcheese frosting.Simpan dlm peti sejuk hingga frosting mengeras.Tuang sos butterscotch dan deko dgn pecan.




No comments: