Assalamualaikum...
Hari ni nak cerita apa yea...
Oh yea..hari ni anak dara sorang tu balik dari asrama..adiknya suruh masak ayam golek...tp ayam yg Lin masak tak golek pun...dok meniarap jea...tak kuasa nak kasi golek2...
Hero paling kecik ni memang pandai mengomen..."mak..nape ayam ni tak garing..."...Oh lah anak...pandai sungguh ko berkata2...maaflah nak..ni pertama kali mak masak ayam golek..lain kali kita cuba lg yea...habislah separuh ayam tu dimakan berempat...lagi separuh kita makan dengan kakak pula yea...
meh Lin kongsikan resepinya...Maaf..tak sempat nak snap gambar...dah diselesaikan oleh cik abang..
Ayam Golek
Sesudu besar jintan manis
Sesudu besar jintan kasar
2 labu bawang besar
2 inci halia
Sesudu besar lada hitam.
garam dan gula secukup rasa
Bersihkan luar dan dalam ayam tu..
Jangan potong tau
Nak ayam tu sekor...
Buanglah kepala dan kaki
kasi kisar semua bahan diatas..
Tadi Lin masak guna resepi ni..tak terasa sangat rempah ratus nya..
Insyallah lain kali kasi buat dua kali ganda..
dah kisar berbahan tu semua...masukkan dlm periuk..masuk sekali ayam yg dibersihkan.
isi air sehingga menutupi ayam tersebut...rebuslah sehingga empuk...dah empuk..baru dibakar ke dalam oven...
Tadi Lin buat penambahan...Lin atur keliling dulang pembakar ayam tu dengan kentang yg telah dikupas kulitnya dan dipotong lapan...sedap gak makan sekali dengan ayam
bakar ayam tu sehingga 30-60 minit...td lin bakar 30 minit..tak brp garing...60 minit ok kot...
air rebusan tu...lin buatkan sup..tak membazir...
ayam ni lin kasi lawankan dengan nasi ayam...
Resepi Nasi ayam
Beras 4 cawan
4 ulas bawang putih
daun pandan
3 batang serai
minyak zaitun
minyak sapi
garam
Halia
Memula...basuh dulu beras yang hendak kita masak tu...
Tumbuk bawang putih..
Tumbuk juga halia..
Masukkan minyk zaitun dan minyak sapi...Minyak2 ni anggaran setiap satu tu 2 sudu..
dah panas...kasi masuk bawang putih...Nampak kekuningan atau garing...masukkan halia...masuk juga serai dan daun pandan...
lebih kurang 2/3 minit...masukkan beras td...kasi gaul rata semua bahan...masuk garam pula...
tutup api ..
ambil 2 cawan air rebusan ayam tadi...3 cawan air tapisan...masak seperti biasa...
siap sudah nasi ayam...
Cili nasi ayam
6 biji lada besar
4 ulas bawang putih..
gula secukup rasa
cuka masakan
kisar lada besar dan bawang putih...
rebuskan dengan gula dan cuka...
tutup api setelah cili ni pekat sedikit...cecair pun ok...tp jgn cair sgt...tak sedap..
sebelum ditutp api nya...jangan lupa rasa dl...kalau kurang manis..tambah sikit gula..
selesai sudah menu untuk hari ini...
Esok masa untuk membeli barangan fertigasi pula...
masa untuk menanam sayur2an...
No comments:
Post a Comment