Sunday, 30 August 2015

kek coklat moist (kukus)

Alhamdulilah hari ni diberi kekuatan dan kerajinan untuk membuat kek coklat dan karipap...
Jumaat lepas khairiah balik ..tu terajin sikit..nak ikutkan malas juga ..tp bila reramai ni,lehlah makan sesama..kualiti masa bersama keluarga tu penting...masa Lin memblog ni...Khairiah sibuk ulangkaji ..spm dah dekat dah...PT3 lagilah dekat..Tp Hakim "cool" jea...umpama acunya kata ..."hakim tu dah bg tumpuan kat kelas,tu yg rilek jea"...Yealah acu...


Ehhhhhh,melalut pula..sebenarnya nak kongsikan resepi kek coklat ...
Kek ni kurang manis...sesuai utk yg nak diet...
Lin cuba buat guna susu cair...ganti gula halus...
Jom kita tgk dan buat utk makan sesama keluarga...resepi ni lin "copy paste" dr blog "SINAR KEHIDUPANKU"...


KEK COKLAT MOIST KUKUS

resipi : chef zubaidah
sumber : alongroz@myresipi 
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan ( 8-9 inchi  )
  • 100gm Serbuk Koko*
  • 250gm Gula Kastor *  1 tin Susu Isian Cair*
  • 200gm Minyak Masak Sayuran*
  • 250gm Susu Pekat*
  • 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
  • 150gm Tepung Gandum
  • 1 sudu kecil Soda Bicarbonat
  • 1sudu kecil Baking Powder

Cara-cara
  1. Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin. Sentiasalah di kacau guna whisk, tak payah sampai menggelegak.
  2. Satukan dgn telur yg di pukul dgn mixer tadi. Masukkan tepung gandum yg di ayak bersama b.soda dan b.powder sedikit demi sedikit sehingga sebati. Gaul rata guna whisk je.
  3. Masukkan ke dlm loyang yg di lapik dngn kertas minyak. Loyang hendaklah di lenser dngn sedikit minyak di sekelilingnya terlebih dahulu. Tutup loyang dngn aluminium foil. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
  4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing/ ganache.


GANACHE SIMPLE
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-Bahan
  • 150gm cooking chocolate
  • 1/4 cawan susu cair
  • 1 sudu besar minyak (sayuran/masak)
Cara:
  1. Panaskan susu (kaedah double boiler) + cooking choc yg.dipotong kecil.
  2. Padamkan api dan.kacau hingga choc cair.
  3. Masukkan.minyak dan kacau.
  4. Biarkan seketika baru dicurah atas kek


 
NI GAMBAR KEK DARI BLOG K.YATIE..(SINAR KEHIDUPANKU)

No comments: