Monday, 13 June 2016

TART NENAS...

Tart nenas memang kegemaran lin...anak2 dan suami tak berapa suka...selalu kalau buat,lin buat sebekas untuk lin..jika ada masa dan inti...lin buatkan untuk mak dan mak mertua..
tahun ni lin nak cuba resepi dari Puan Maizana..lin cedok resepi ni dari blog coretan dari dapur...lin kongsikan resepinya di blog lin pula yea..jika resepinya ikut selera lin dan mak..insyaAllah tahun2 mendatang ,lin guna resepinya sahajalah...simpan dulu resepi ni...minggu depan kita baru mengodek biskut...tunggu yea...


Tat Nenas Gulung (180 biji tat )
(Sumber Maizana Forum Cari)

Bahan-bahan:

1 kg tepung gandum Cap Sauh
625 g mentega (2 1/2 buku mentega) - tapi akak guna 500g mentega + 125 g majerin planta
4 kuning telur
1 putih telur
1/4 sudu teh garam halus
15-20 g gula halus - yg ni resepi asal tak letak tapi kalau tak letak pun tak pe lemak2 je pastrinya...letak pun tak apa...dua2 sedap
1 sudu teh esen vanilla
sket pewarna kuning

1 kg Jem Nenas (kalu letak byk kena buat lebih sket lah jem tu)

Sapuan:

1 kuning telur + sket pewarna kuning + 1/2 sudu kecil air - kacau sebati


Cara membuat:

Campurkan kuning telur, putih telur, garam halus esen vanilla dan pewarna kuning dlm mangkuk kecil, pukul sket.
Dalam mangkuk besar, gaul kan mentega, gula dan tepung hingga menjadi serbuk roti kemudian masukkan campuran telur tadi. Gaul sebati. Masukkan dlm acuan tat gulung, picit dan letak kan jem kemudian gulung.
Sapu atasnya dgn bahan sapuan kemudian bakar pd suhu 160C selama 20 min atau sehingga masak (suhu dan masa bergantung kpd jenis oven)

Nota: Jika adunan keras yakni gulungan putus2 boleh lah tambah sket lg majerin/mentega sehingga mendpt adunan yg betul2 lembut


No comments: