Rupa-rupanya untuk
jadikan waffle ni rangup ada satu tambahan bahan rahsia yang Aida pun baru
tau... Patutlah selama ni buat waffle tak pernahnya kerangupan tu bertahan
lebih daripada 10 minit (adehh). Lepas aje 10 minit waffletu mesti jadi lembik.
sejak masukkan bahan rahsia nilah, permintaan waffle daripada hubby dan
anak-anak Aida semakin kerap...waffer
ni di syorkan makan panas2....baru terasa kerangupannya.....
~~Waffle Rangup ~~.....ni baru menjadi ! ! ..memang mablesss..
Bahan-bahan - dpt dlm 8 @ 9 keping waffer:
1. Campurkan tepung gandum,
yis kering, gula, garam, mentega, telur, esen vanila dan susu segar. Gaulkan
kesemuanya dan pukulkan secara perlahan-lahan dengan menggunakan whisk .
Kemudian, masukkan air suam secara sedikit demi sedikit. Ini untuk pastikan
bancuhan tidak terlalu pekat dan elakkan daripada menjadi terlalu cair.
Jadi part ni korang kena buat anggaran sendiri ok. klu Aida letak 1/2
cawan air panas/suam je dan Aida tambah sikit-sikit bila tengok
adunan still masih pekat...pandai lah adjust ok..heheh ..
~~Waffle Rangup ~~.....ni baru menjadi ! ! ..memang mablesss..
Bahan-bahan - dpt dlm 8 @ 9 keping waffer:
- 2 cawan tepung gandum
- 2 sudu kecil yis kering (Aida guna instant yeast je. Yis nilah sebenarnya bahan rahsia yang Aida bagitau tadi)
- 1 sudu besar gula
- 1/2 sudu kecil garam
- 3 sudu besar mentega yang dicairkan
- 1 cawan susu segar dalam suhu bilik (Aida guna brand Dutch Lady Full Cream Milk)
- 1 biji telur dalam suhu bilik.
- 1 sudu besar esen vanila
- 1/2 cawan Air panas hangat / suam ...(untuk dimasukkan sedikit demi sedikit)
- Cara-caranya :
2. Bila adunan dah sebati,
rehatkan sebentar bahan-bahan yang disediakan tadi untuk 10-15 minit.
Sambil-sambil tunggu tu korang boleh le cucui bekas2 yg telah digunakan..@ layan
FB jap...sambil tu jangan lupa panaskanlah waffle maker tu ...
3. Nampak adunan dah
berbuih.....Bila waffle maker benar-benar panas,
tuangkan adunan bermula dari tengah hingga ianya merebak dengan sendirinya ke
bahagian tepi corak waffle maker. Yang penting waktu proses
ni, tangan kena penuh lemah-gemalai, jangan gelojoh-gelojoh kang tumpah pulak
semua adunan tu. Hehe.
4. Jangan tutup terus
penutup waffle maker selepas adunan dituangkan tapi korang tunggu 5-10
saat. Tekankan sedikit penutup waffle maker sewaktu menutupnya. Ini untuk
memastikan corak waffle korang lebih sekata dan terhasil dengan cantik.
Lagi satu waffle tu takkan melekat sewaktu dikeluarkan daripadawaffle
maker. (Tips ni!)
5. Kebiasaannya masa untuk i
buat satu waffle ialah lebih kurang 10 minit. Tapi aida nak ingatkan,
korang selalu-selalulah jenguk waffle bila 5 minit dah berlalu. Tak jadi
masalah kalau nak buka dan tutup penutup waffle maker sewaktu dalam proses
memasak. Bukan apa, takut bukan jadi rangup je waffle tu tak pasal-pasal
terus jadi hangus. Hehe.
6.
Keluarkan waffle bila warnanya berubah menjadi golden
brown (coklat keemasan), maknanya wafflekorang dah masaklah
tu.
7.
Hidangkanlah waffle dengan sapuan chocolate syrup, jem,
strawberry, pisang, peanut butter atau aiskrim. atau apa saja yg
diingai...Woww!! Sedapkan?? Akhir kata, selamat menjamu dgn selera masing2 dan
sambutlah salam sayang dari Aida diSRKM..muahhh hinga jumpa lagi...
:)
No comments:
Post a Comment