Thursday, 25 June 2015

KRIM PUFF

RESEPI DARI BLOG DARI DAPUR KAK YAH...
banyak lagi resepi yang sedap2...Kalau rajin...gi lah terjah blog kak yah...memang berbaloi...Lin kongsikan kat blog ni ,resepi kuih yang Lin suka jea...

Kulit Krim Puff
300gm tepung gandum
250gm mentega
4 cawan air
4 biji telur
2 sudu teh vanila

Masak air bersama mentega sehingga hancur kemudian masukkan tepung .
Kacau sehingga tidak melekat di dinding periuk.
Angkat dan sejukkan.
Masukkan telur dan putar sehingga sebati adunan tersebut(sekejap aja)
Masukkan dalam paping beg dan dengan nozel untuk cream puff paipkan pada loyang yang telah disapu margerin dan dialas kertas kek.
Bakar selama 30 minit dengan suhu 200c atau bergantung pada oven masing-masing. (suhunya biar panas sedikit daripada bakar kek)
Apabila kekuningan bolehlah diangkat dan disejukkan atau kalau saya lebih mudah ketika panas kita masukkan krim kerana kulit cream puff tidak perlu dibelah dengan pisau...Masukkan krim kedalam nozel jenis muncung tajam dan cucukkan pada kulit krim puff.






Cairkan mentega bersama air dan masukkan tepung gandum.  Kacau sehingga adunan berminyak dan tidak melekat di periuk. ( guna api sederhana dan lebih kurang 10 minit).  Angkat dan sejukkan.




Masukkan telur dan vanilla ke dalam adunan




Putar adunan dengan kelajuan sederhana sehingga pekat dan sebati





Masukkan adunan ke dalam paping beg yang telah dimasukkan nozel untuk bunga krim puff dan paip ke dalam loyang yang telah disapu margerin dan di alas dengan kertas kek.  Bakar dengan suhu 200C selama 30 minit.


Cream
400ml susu segar.
3 sudu besar tepung kastad
2 sudu besar tepung gandum
6 sudu besar gula
2 biji telur
sedikit garam
1 sudu besar mentega.

Masak kesemuanya sehingga pekat dan sejukkan.
Masukkan dalam paping beg asing dan masukkan dalam belahan kulit puff tadi.



Intinya.....





Tak perlu belah kulit..sekadar cucuk inti ke dalam kulit krim puff(guna nozel yang muncungnya lebih kecil..jangan terlalu kecil, nanti susah nak keluar..)

No comments: