Semalam Lin buat air bali...tu pun tergoda lepas tengok kat fb...ada seorg kawan tu tunjukkan resepi air bali...Air bali pun ada resepi????tak tau ke ??Lin pun baru tau resepi air bali...he...he...he....
Sebenarnya lin selalu juga buat air bali...tapi sesedap sangat...cair jea...kali ni ada pekat sikit..ada rahsia disebalik kepekatannya...Nak tau tak???
Meh kita baca rahsia air bali yang sedap..
AIR BALI
Sepeket bali
Gula secukup rasa
Air
Daun Pandan
CARA2NYA
- Rendam sekejap bali yang kita beli tadi...agak2 dalam 10 minit...
- Ramas2 dan buang airnya...
- isi air baru dan masak bali tadi....
- Bila dah menggelegak dalam 10 minit...tutup api dan tutup periuk rapat2...
- lebih kurang sejam lepas tu,baru masak balik air bali kita....masa ni mesti bali tu dah kembang...
- masukkan gula secukup rasa dan daun pandan...
- RAHSIA KEPEKATAN AIR BALI...lin kasi kisar 1/3 bali yang dimasak tadi..kemudian campurkan ke dalam periuk...
- memang pekatkan air bali ni...jika tak puasa ..bolehlah rasa..tapi masa puasa ni..agak2 jealah..
- lin tak suka pekat sangat...sedang2 jea pekatnya..
- sedap minum sejuk2...
No comments:
Post a Comment