Saturday 13 June 2015

Hari makan sedunia...

Hari ni dari pagi hingga ke malam asyik dok kat dapur...naik kembang jejariku ini...
Pepagi dah gi ke pasar...pagi sangat ke pukul 10...he..he..he..taklah pagi sangat..tp belum lagi masuk waktu tengahari kan???

Sampai pasar jea...lin tuju satu hidupan laut ni...namanya ketam...nak masak apa yea ketam ni...kat rumah ni, mereka suka makan sup...semua benda nak dibuat sup...tak leh lah nak merasa masak lemak...tapi kekadang tu derhaka gal..masak gak lemak2 ni.
Oleh kerana ada yang dah menyebut2 sup ketam...jd lin masakkanlah sup ketam...jom layan sup ketam yg lin masak tadi...
Sup ketam..


SUP KETAM

Bahan2 nya

5 ekor ketam (ni pun dah rm35)
Rempah sup adabi
Dua biji bawang besar
5 ulas bawang putih
Halia
Minyak masak

Cara2nya...

  • Kerat ketam kepada dua bahagian
  • Buang segala kekotoran dan cuci bersih2...
  • Kupas bawang besar, bawang putih dan halia...
  • Hiriskan bawang besar...
  • Tumbuk bawang putih dan halia...
  • Tumis bawang besar hingga layu..
  • masukkan bahan yg ditumbuk td...
  • Bila nampak dah layu semua...masukkan pula rempah sup dlm 5 sudu besar...lin agak2 jea masa masukkan rempah sup tu...
  • masuk sikit air...
  • Lepas tu masuk kan bahan utama...apa lagi kalau tak.... ketam...
  • Dah mendidih...tambah air dan garam...garam agak2lah..letak sikit dl...jika tak masin...leh letak lagi...
  • dah mendidih kali kedua...rasa...kurang masin tambah lg garam...
  • jika dah cukup semua rasa...lehlah matikan api...
  • untuk lagi sedap...boleh tambah kentang masa masak tadi...
Taburkan daun sup utk sedapkan bau sup ketam td..

Siap masak sup ketam...lin masak kan pula asam pedas ikan mayong...asam pedas ni memang kegemaran kami sekeluarga...selain ikan mayong...leh juga guna ikan pari...ikan kembung...ikan siakap...ada juga orang guna ayam...sedap juga...tp laun sikit resepinya...
Meh kita tengok bahan2 yang digunakan...



Asam pedas ikan mayong..

Bahan2nya...

Seekor ikan mayong yg sederhana besarnya...(minta org pasar tu siang siap2)
Bendi 10 biji
Lada kering (kerat2 kan dan rebus )
Dua biji bawang besar
3/4 ulas bawang putih
halia
kunyit
Minyak masak
Garam
Daun kesum
Asam jawa

Cara2nya....

  1. Cuci ikan sebersih2nya...terutama di bahagian insang..
  2. Kasi kisar lada kering (yg dah direbus tadi), bawang besar, bawang putih, halia dan kunyit...guna kunyit hidup tau...halia dan kunyit tu agak2lah..
  3. masukan minyak masak...tunggu panas...masukan bahan yang dikisar td...
  4. biar sampai naik minyak...baru masukan ikan mayong...
  5. gaulkan sekejap..lepas tu, masukan air...air biar menutupi ikan...
  6. Masuk garam
  7. Biar mendidih...
  8. dah didih...masukan asam jawa...
  9. rasa...cukup tak masin dan masam...
  10. bila rasa dah ok...baru masukan bendi...
  11. akhir sekali...masuk pula daun kesum...
  12. siap sudah asam pedas ikan mayong
  13. sedap dimakan dgn telur dadar...

No comments: