Sunday, 4 January 2015
APAM KAMPUNG GULA MERAH
RESEPI NI TAK PERNAH BUAT ...TAPI NAK SIMPAN DALAM BLOG NI..
BAGI KEKAWAN SEDANG MENCARI RESEPI APAM NI...JOM SESAMA KITA KONGSI ILMU NI..NI RESEPI DARI BLOG"SINAR KEHIDUPAN"
TERIMA KASIH KAK YATIE DIATAS PERKONGSIAN NI..
APAM GULA MERAH
BAHAN A
1/2 CAWAN GULA MERAH *
1/2 CAWAN GULA PASIR *
2 CAWAN AIR *
2 HELAI DAUN PANDAN *
* DI MASAK DAN SEJUKKAN ,TAPISKAN
BAHAN B
11 GM YIS MAURIPAN
1/2 CAWAN AIR SUAM
1 SUDU KECIL GULA HALUS
BAHAN C
4 CAWAN TEPUNG GANDUM
SECUBIT GARAM
CARANYA
1. MASAK BAHAN 2 (A) BERTANDA * HINGGA GULA LARUT ,TAPISKAN DAN SEJUKKAN.
2. DALAM BEKAS LAIN ,BANCUH BAHAN B DAN BIARKAN 5 MINIT ATAU SEHINGGA BERBUIH..
3. SATUKAN BAHAN C KE DALAM MANGKUK BESAR DAN MASUKKAN SEKALI AIR GULA YANG TELAH SEJUK TADI ( KACAU GUNA WHISK SEHINGGA SEBATI)
4. GAUL SEBATI DAN MASUKKAN BAHAN B TADI. GAULKAN,SETELAH SEBATI ,TUTUP DAN BIARKAN PERAP SELAMA 1 JAM
5. LENSERKAN LOYANG 10 X 10 X 3 INCI DENGAN SEDIKIT MINYAK DAN TUANGKAN ADUNAN KE DALAM LOYANG DAN BIARKAN SELAMA 10 MINIT.KUKUS ADUNAN SELAMA 40 MINIT.
6. BIARKAN KUIH BETUL2 SEJUK BARULAH DI POTONG DENGAN MENGGUNAKAN PISAU TAJAM DENGAN CARA SEPERTI GERGAJI KEDEPAN KE BELAKANG SUPAYA KUIH TAK KELIHATAN MAMPAT.
7.SEDAP DI MAKAN BERSAMA KELAPA PARUT PUTIH YANG DIGAUL DENGAN SEDIKIT GARAM.
******SAYA GUNA ACUAN KECIL,SAYA SAPUKAN MINYAK SEKELILING ACUAN DAN TUANGKAN 3/4 ADUNAN APAM YANG DIPERAP SEJAM TADI KE DALAM ACUAN. BIAR SEBENTAR DALAM 5 MINIT DAN KUKUS SELAMA 20 MINIT..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment