Kuah Kacang
Bahan :
300 gm kacang tanah - sangar dan kisar
100 gm gula pasir
150 gm gula merah
40 gm asam jawa
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil kunyit serbuk
1 cawan minyak masak - untuk menumis
Bahan kisar
2 biji buah keras
1 sudu besar ketumbar biji - sangar
1 sudu kecil jintan kasar - sangar
1 sudu kecil jintan halus - sangar
2 hiris lengkuas
2 hiris halia muda
20 tangkai cili kering
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
7 batang serai - hiris
20 gm udang kering
Cara membuatnya :
1 - Satukan gula merah dan asam jawa, diramas dengan secukup air untuk mendapatkan 500 gm air asam, bancuh kacang tanah kisar dan gaul rata.
2 - Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing. Masukkan gula, garam dan kunyit serbuk dan gaul rata.
3 - Masukkan bancuhan air asam dan kacang ke dalam bahan tumis. Seimbangkan rasanya dan masak hingga keluar @ pecah minyak dengan api sederhana. Sentiasa kacau yerk..
. 4 - Selamat mencuba....
Nota: Jika kuah kacang kelihatan agak pekat, boleh tambah sedikit2 air panas bergantung nak cair macam mana kuah kacang tu...kacau sebati atas api sederhana dan boleh dihidangkan.
Setiap kali hari raya ,kuah kacang ni pasti ada diatas meja makan...pernah suatu hari raya tu,mak mertua lin merancang nak masak nasi minyak...lin sediakan juga nasi minyaknya..lin cuma bantu2 jea..tp bila lin tengok tiada ketupat segera ,lin minta suami belikan ketupat dan lin masak sekali kuah kacang...tak bolehlah kalau raya tak de ketupat dan kuah kacang..jika raya haji tak balik kampong...lin akan masakkan juga keluarga lin dengan ketupat..rending dan kuah kacang..
cubalah resepi kuah kacang ni,ni pun lin cuba resepi dr kak fida my resepi...
cuba tau ...jgn tak cuba....
terima kasih
No comments:
Post a Comment