Thursday 30 March 2017

kasui goyang sana goyang sini(azlita masam manis)

KASUI GOYANG Resepi Oleh : Lyn Abd Rahman

1 1/3 cawan tepung gandum
1 1/3 cawan tepung ubi
5 cawan air
1 cawan gula pasir
1 cawan gula merah
Sedikit kicap pekat manis ( ita letak 1 sudu besar kicap pekat )
2 helai daun pndan
1 sudu teh kapur makan ( bukan air kapu ya )


Masak gula pasir dan gula merah bersama air dan daun pandan yang telah di simpul
Masak sampai gula laur dan air didih
Bila dah didih biarkan suam , kemudian baru sukat dapatkan 5 cawan. Kalau tak cukup tambahkan sedikit air suam
Satukan tepung ubi dan tepung gandum dalam bekas, tuangkan air gula dan gaul rata.
Letakkan kapur dan kicap
Gaul rata dan kemudian di tapis
Tuang dalam loyang 10 X 10 inc yang telah di sapu minyak masak dan di lapis plastik
Kukus selama 25 minit atau sehingga masak
Sejukkan sebelum di potong.

Kemudian gaulkan bersama kelapa parut putih yang telah di gaul bersama sedikit garam
Sedia di hidangkan

No comments: