Thursday, 5 March 2015

ROTI SARANG LEBAH

Resepi ni Lin ambil dari fb Kak Wan Raudzah Wan Ismail

Lin belum lagi sempat nak buat..Jadi seperti biasalah..sebelum Lin terlupa resepinya..Lin salin kat blog ni lah...nanti kalau Lin dah Berjaya buat roti sarang lebah...lehlah Lin kongsikan kat sini...

ROTI SARANG LEBAH

BAHAN2NYA:-

500 GM TEPUNG ROTI
8 GM GARAM
8 GM YIS
2 GM BREAD IMPROVER
50 GM GULA CASTER
30 GM SUSU TEPUNG
2 BIJI KUNING TELUR
60 GM BUTTER
90 GM AIS
135 GM AIR SEJUK DARI PETI AIS
75 GM WHIPPING CREAM


CARANYA:-

1) MASUKKAN DAHULU  AIS DI DALAM MIXER
2) DI IKUTI  BAHAN KECUALI AIR SEJUK...
3) AIR SEJUK MASUKKAN TERAKHIR SEKALI
4) PUTARKAN MENGGUNAKAN MIXER SELAMA 30 MINIT...SEHINGGA DOH ELASTIK.
5) TIMBANG SETIAP SATU DAH 40 GM..
6) REHATKAN DOH SELAMA 40 MINIT..
7) SAPUKAN DENGAN AIR SUSU..DAN TABUR KAN KUACI DAN BIJAN HITAM..
8) BAKAR DENGAN SUHU 170C SELAMA 15 MINIT ATAU SEHINGGA DOH KEKUNINGAN


BUTTERSCOTCH SOS

1/2 CAWAN BROWN SUGAR
1/2 CAWAN WHIPPING CREAM
SECUBIT GARAM
1/2 SD TEH ESEN VANILA
25 GM BUTTER


PANASKAN BUTTER HINGGA CAIR
MASUKKAN BROWN SUGAR
KACAU SELALU HINGGA GULA LARUT
MASUKKAN WHIPPING CREAM,ESEN VANILA DAN KACAU SEBATI..






No comments: