Sunday 9 November 2014

RESEPI ROTI JALA


Sebenarnya blog ni untuk tinggalan kat anak2...manalah tau nanti ada anak2 yang kena belajar kat luar Negara..lehlah tengok blog maknya ni...kat blog ni memacam lin cite..semoga suatu hari nanti leh menjadi tempat rujukan untuk anak2...

hari ni Lin nak kongsikan resepi roti jala...meh kita tengok dan catit resepi roti jala...

R O T I     J A L A 


3 CAWAN TEPUNG GANDUM
3 1/2 CAWAN AIR
1 BIJI TELUR
SIKIT PEWARNA KUNING DAN BIRU(LIN BUAT DWI WARNA)
1 SUDU BESAR MARJERIN
1 SUDU KECIL RATA GARAM
SIKIT MINYAK

CARANYA:-

MUDAH SAHAJA NAK BUAT ROTI JALA NI...KASI MASUK BLENDER...KASI KISAR SEMUA BAHAN TU...LEPAS TU TAPIS...UNTUK ASINGKAN BAHAN YANG TAK HANCUR..

KEMUDIAN...BAHAGIKAN DUA BEKAS...SATU BEKAS LETAK PEWARNA KUNING...SATU LAGI BEKAS LETAK PEWARNA BIRU...

MASUKKAN DLM ACUAN ROTI JALA...BUAT SELANG SELI JALA TU..


roti jala buatan pertama kali...hasil air tangan lin dan 2 hero Malaya...siapa lagi..kalau tak buah hati lin...izzuddin dan hakim
 
 
walaupun tak berapa cantik seperti professional..tapi alhamdulilah menjadi juga..paling seronok..boleh luangkan masa memasak dengan anak2...kualiti masa tu yang paling susah nak cari ..walaupun lin ni suri rumah..
 
MACAM TAK LENGKAP KALAU BUAT ROTI JALA TAKDE KUAH UNTUK MENCICAH...
KALI NI LIN BUAT KARI AYAM...NI SEMUA MASAK UNTUK BAWA BEKAL KE SESERI..MEMANG RUTIN 2 MINGGU SEKALI UNTUK BERKELAH BERSAMA KHAIRIAH..JOM LAYAN RESEPI KARI AYAM MELETUP(MELETUP KE...MELETUP LAH)

KARI AYAM KENTANG MELETUP KE BAM BOM

SETENGAH EKOR AYAM(BUANG KULIT POTONG KECIL)
3 SUDU BESAR KARI AYAM (KELUARAN FAIZA)
2 BIJI BESAR BAWANG BESAR(HIRIS HALUS2)
5 ULAS BAWANG PUTIH( HIRIS HALUS2 JUGA)
SEINCI HALIA( TUMBUK HALUS2)
6 BIJI KENTANG(KUPAS KULIT DAN POTONG 4)
SANTAN DARI SEBIJI KELAPA
2 INCI BELACAN(KASI HANCUR DLM PIRING DENGAN SEDIKIT AIR)
GARAM
ASAM JAWA

CARA MEMASAKNYA

  • PANASKAN SEDIKIT MINYAK
  • TUMISKAN SEGALA BEBAWANG DAN HALIA..TUNGGU SAMPAI LAYU..
  • KEMUDIAN MASUKKAN REMPAH KARI..SAMPAI TERBIT MINYAK..
  • DAH NAMPAK MINYAK TERBIT,BARU MASUKKAN AYAM ..KACAU RATA2..SAMPAI AYAM TU KECUT..
  • DAH KECUT AYAM TU...BARU MASUKKAN SANTAN...TUNGGU SAMPAI MENDIDIH BARU MASUKKAN KENTANG..TUNGGU SAMPAI KENTANG EMPUK..BARU MASUKKAN GARAM DAN AIR ASAM JAWA..
  • RASA KUAH TU..CUKUP SEGALA GARAM DAN AIR ASAM JAWA..AKHIR SEKALI BARU MASUKKAN BELACAN YANG TELAH DIHANCURKAN TU...JANGAN MASUK SEKETUL2 TAU..SEBAB BELACAN NI TAK AKAN LARUT KALAU TAK DIHANCURKAN DULU..
SELAMAT MENCUBA...



No comments: